Taal
NL
EN
Tekstgrootte
-
+
Kairos Palestina

Nieuws

26 augustus 2015

Ontwortelde levens: Christenen protesteren tegen de bouw van de muur in de vallei van Cremisan

Van het Bethlehem team van oecumenische begeleiders (EAPPI)

Op 17 augustus hebben Israëlische soldaten en veiligheids-personeel toezicht gehouden op het bulldozeren van het land en ontwortelen van meer dan 100 oude olijfbomen in Bir Ouma. Veel van de ontwortelde bomen waren wel 1500 jaar oud. Het land wordt vrijgemaakt voor de loop van de scheidingsmuur door de Cremisan Vallei. Het geplande verloop voor de muur is drie kilometer binnen (de Palestijnse zijde van) de wapenstil-standslijn, de 'groene lijn', en wordt gebouwd op land dat Palestijns privé-eigendom is in Beit Jala.  Het leegmaken van het land gebeurt ondanks een eerdere beslissing van het hoogge-rechtshof en zonder enige waarschuwing te geven aan de landeigenaren. 

Christenen uit het gebied zijn dagelijks bij elkaar gekomen op de plaats van het bulldozeren om te protesteren tegen de illegale onteigening van hun land en om te bidden voor de bescherming van de Cremisan Vallei. 

Bir Ouna ligt in Beit Jala, een grotendeels Christelijke stad in het bestuursgebied van Bethlehem, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. In de vallei zijn ook twee Salesianer kloosters gevestigd en een school van een van de kloosters die dienst doet voor de lokale gemeenschap. Als het verloop van de muur doorgaat zoals nu voorzien zal de muur 58 Christelijke families afscheiden van hun land in de Cremisan Vallei. 

De stad Beit Jala staat bekend om zijn verfijnde olijfolie en nu verliest de gemeenschap meer dan de helft van zijn olijfbomen door het bouwen van de muur. Het verlies van deze zeer belangrijke bron van inkomsten kan een verwoestend effect hebben op de economie van deze gemeenschap. 

Sinds dinsdag 18 augustus heeft de gemeenschap van Beit Jala dagelijks gebeden georganiseerd om te protesteren tegen deze illegale onteigening van hun land en bidden zij voor de bescher-ming van hun olijfbomen en hun land. Kerken uit de hele Wereld hebben in zich  met deze gemeenschap verbonden in gebed.  

Lees verder via deze link [PDF].

Afbeelding: 17.08.15. Landeigenaar Wadi Ahmad uit Beit Jala is verscheurd door de ontwortelde olijfbomen. Foto EAPPI / T. Finstad.

Donaties

Draagt u het werk van de stichting Kairos Palestina een warm hart toe en wilt u ons ondersteunen?
Klik hier om te doneren.


iDeal


Algemeen Nut Beogende Instelling
Follow us on Twitter