KairosPalestina

De dode zee

Lees hier alles over de dode zee. Scroll omlaag of klik op de knop “lees meer” voor meer informatie.

De dode zee

Wat is de dode zee?

Wat maakt de dode zee uniek?

dode-zee-met-boom
dode-zee-boven

Wat is de dode zee?

De Dode Zee is het laagste punt op aarde op 430,5 meter onder zeeniveau. Het is een majestueus en mysterieus ogend meer.

Met licht turquoise water en zoutkristallen die eruit steken samen met de goudbruine heuvels eromheen is het een echte aantrekkingspool. Het ligt in de vallei van de Jordaan, begrensd door Israƫl in het oosten en Jordaniƫ in het westen.

Het zeer zoute water en de mineraalrijke modder staan bekend om hun vele gezondheidsvoordelen. Er zijn veel toeristen en inwoners die er kuuroorden bezoeken. Ook op de stranden kun je terecht voor modderbaden en zoutbaden.

Waarom is de dode zee zo zout?

De Dode Zee staat bekend als een van de zoutste en diepste wateren ter wereld met een diepte van 304 meter.

De reden voor dit hoge zoutgehalte? De Dode Zee is een eindpunt van een stroom van regen- en oppervlaktewater. Het wat water dat erin stroomt kan niet wegstromen, omdat het een ingesloten meer is.

Daardoor staat het water stil en verdampt het door de hete en droge klimatologische omstandigheden. Het water verliest zijn H2O-gehalte al 65.000 jaar, waardoor de mineralen steeds meer geconcentreerd zijn en het zout steeds prominenter aanwezig is.

dode zee bergen
dode zee boven

Hoe kreeg de Dode Zee zijn naam?

In verschillende talen wordt naar de Dode Zee verwezen met verschillende namen, die alle kenmerken weerspiegelen. Laten we al de verschillende namen bekijken.

De vroegst bekende naam van de Dode Zee is vastgelegd in Hebreeuwse geschriften, waar het wordt aangeduid als “de Zoutzee”. Deze naam is gegeven vanwege het unieke karakter. Het hoge zoutgehalte was een bron voor steen- en zeezout. In het boek Joshua wordt de Dode Zee genoemd met de naam “de Zee van de Vlakte”. Andere namen die de Dode Zee door de jaren heen kreeg zijn: de oerzee, de Oostzee, de zee van Lot, de zee van de Arabah, de zee van Sodom, de stinkende zee en de duivelse zee.

Al in de Romeinse tijd begonnen bezoekers in Judea naar de zee te verwijzen als de “Dode Zee”, omdat ze zagen dat er geen enkele levensvorm mogelijk was. Zowel fauna als flora ontbreken in de Dode Zee. De Dode Zee is, door de unieke omgeving, de kuuroorden en het klimaat, een perfecte plek om onvergetelijke vakanties door te brengen.