KairosPalestina

Locatie

Waar precies ligt Palestina en wat valt er allemaal over te vertellen? Klik op “Lees meer” voor meer informatie.

Waar ligt Palestina?

De Palestijnse gebieden, ook Palestina genoemd, situeren zich in het Nabije Oosten. Het Nabije Oosten maakt deel uit van Azië. Palestina bestaat uit twee onsamenhangende zones aan weerszijden van Israël, namelijk op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De gazastrook

De Gazastrook wordt bewoond door Arabieren die zich pas in 1964 Palestijnen begonnen te noemen. De Gazastrook is het toneel van een humanitaire ramp die niets te maken heeft met natuurlijke oorzaken. Het is volledig door de mens veroorzaakt, een direct gevolg van het officiële Israëlische beleid. Israël kiest het nog altijd voor om het wrede, niet te rechtvaardigen beleid verder te zetten. Zo zijn bijna twee miljoen Palestijnen die in Gaza leven veroordeelt tot een leven in bijna onmenselijke omstandigheden. Maar laten we dit achter ons laten en enkel kijken naar als het mooie dat Palestina te bieden heeft.

De westerlijke jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever, grenzend aan Jordanië, is de grootste van deze twee gebieden. Het is een bergachtig gebied in het westen, met de bergen van Samaria, ten oosten van Judea. Terwijl het oosten een bergachtig gebied is dat grenst aan de vallei van de Jordaan, sluit het gebied in het noordwesten aan bij de Dode Zee. Het heeft een oppervlakte van 5860 km² en een bevolking van 2,6 miljoen inwoners. In totaal vertegenwoordigen de Palestijnse gebieden of Palestina een oppervlakte van 6220 km² en een bevolking van 4,3 miljoen inwoners. Het hoofdkwartier van de Palestijnse autoriteiten bevindt zich in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Oost-Jeruzalem met zijn 428.000 inwoners nog steeds de hoofdstad is. De twee andere grote steden op de Westelijke Jordaanoever zijn Hebron en Nablus. In de Gazastrook zijn de belangrijkste steden: Gaza, Khan Younis,,Jabalaya en Rafah.

westerlijke-jordaanoever
Ramallah

Ramallah: een moderne en verwesterde hoofdstad

De officiële hoofdstad van Palestina is Oost-Jeruzalem. Maar nu het onder Israëlische controle staat, is Ramallah de administratieve hoofdstad geworden. De thuisbasis van een grote gemeenschap diplomaten of NGO-werknemers, Ramallah is een kosmopolitische en moderne stad waar je tijd kunt doorbrengen met drinken in een van de eindeloze pubs of eten in de beste restaurants van het land.